Saturday, 21 December 2013

Пиперка



6. Технологија на производство

Технологија на производство претставува збир на сите агротехнички, агробиолошки и организациони мерки кои се извршуваат во текот на производниот процес. Практично тоа започнува уште со утврдувањето на плодоредот на пиперката и изборот на површината, подготовка на почвата и сите други агротехнички мерки и операции во текот на вегетацијата се до прибиурањето на реколката.

Болести.
 Пиперката е една од најчувствителните од градинарските култури кон поголем број паразитни организми. Зависно од просторот на одгледување (на отворено или во заштитен простор) се развива и паразитна микрофлора, како резултат на условите и технологијата на одгледување.
Чувствителноста на пиперката во одделни фенофази кон одредени причинители на болести е различна. Во текот на вегетацијата некои паразите се јавуваат уште од фазата на ‘ртење на семето, додека пак други, паразитираат во покасните фази, се до зреење на плодовите.
 Штетниците што ја напаѓаат пиперката условно можат да се поделат на две групи: почвени- кои го оштетуваат кореновиот систем и приземниот дел на растението и фолијарни – кои ги оштетуваат надземните делови на растението, првенствено листот и плодот. Во почвените штештници спаѓаат: коњоштип, телени црви, зимска и пролетна совица, а во фолијарните штетници спаѓаат: памукова совица, лисни вошки, праскова лисна вошка, памукова лисна вошка, тутунов трипс и белокрилка.

No comments:

Post a Comment